Er din hund drægtig

Vil du have din hund parret eller er den allerede drægtig? Måske leder du efter mere almen information om drægtige hunde? Hvor lang tid er en hund drægtig? Hvordan ved du, om din hund er drægtig, og hvad kan du gøre for at sørge for, at fødslen forløber uden problemer? Herunder kan du finde al vigtig information.

Løbetid

En tæve kommer i løbetid i gennemsnit to gange om året. Selvom varigheden på løbetiden og hvor længe dyret er frugtbart kan være forskellig fra tæve til tæve, så varer løbetiden gennemsnitlig 3 uger. Omkring løbetidens tiende dag, er tæven frugtbar. Tegn på løbetid er når skedeåbningen er hævet og der vil være enten blod eller udflåd. Du kan også konstatere om en tæve er frugtbar ved at få taget en blodprøve. Her måles værdien af hormonet progesteron i blodet.

Parring

I løbetidens første dage vil tæven ikke acceptere nogen hanhund. Hun vil højst sandsynligt jage ham væk, hvis han prøver at bestige hende. Det forandrer sig dog omkring løbetidens tiende dag, når hun er blevet frugtbar. Nu vil hun også acceptere en hanhund. Det bedste du kan foretage dig som ejer er at sørge for ro. Giv hundene tid til at lære hinanden at kende, så de efterfølgende kan parre sig. En succesfuld parring er ingen garanti for en graviditet. Om din hund er blevet drægtig, afhænger af tidspunktet for parringen og sædkvaliteten.

Hvordan finder jeg ud af om min hund er drægtig?

Efter en succesfuld parring kan tæven være drægtig med 1 op til 15 hvalpe. Større hunde får ofte større kuld i forhold til små hunderacer. Hvis du vil være sikker på, at din hund er drægtig, skal du tage til dyrlægen. For at være helt sikker kan dyrlægen foretage en ultralydsscanning af livmoderen. En ultralydsscanning kan foretages fra dag 23. Fra dag 45 kan man se hvalpenes skelet på røntgenbillederne. Fordi man kan få hele livmoderen med på et røntgenbillede, kan dyrlægen også fastslå hvor mange hvalpe der er.

En anden metode, som kan fastslå drægtighed er at måle mavens omkreds. En tæves maveomkreds vil stille og roligt blive større. En dyrlæge vil mellem dag 26 og 30 kunne mærke fostrene i livmoderen. At føle på den måde er ikke altid en pålidelig metode, da det også afhænger af hvor fuld din hunds mave er. Har din hund for eksempel en fuld blære, så kan det gøre en undersøgelse sværere.

Hvor længe er en hund drægtig?

Drægtigheden varer i gennemsnit 63 dage, men kan variere fra 59 til 67 dage. Efter 57 dage er hvalpene levedygtige. Ved et stort kuld er varigheden i gennemsnit kortere end 63 dage og ved et lille kuld, er det i gennemsnit kortere. Det er altid vigtigt at holde øje med varigheden på drægtigheden. Hvis der for eksempel kun er 1 hvalp, er det vigtigt, at tæven ikke er drægtig for længe.

Foder under graviditeten

I begyndelsen af drægtighedsperioden har en tæven ikke brug for ekstra foder. Efterhånden som graviditeten skrider frem er næringsbehovet afhængigt af antallet af hvalpe. Efter cirka 6 uger begynder hvalpene at vokse hurtigere, og så er ekstra næringsstoffer nødvendige. Det er derfor vigtigt at give din hund mere foder. Du kan bedst vælge et produkt, som er velegnet til både gravide og diegivende hunde, som for eksempel Royal Canin Starter Mousse Mother & Babydog dåsefoder. Afhængig af hvor stor din hund er, kan du også vælge Royal Canin Mini Starter Mother and Babydog hundefoder til små hunde op til 10 kg og Royal Canin Maxi Starter Mother and Babydog hundefoder til hunde med en fuldvoksen vægt fra 25 til 45 kg.

Fødslen

Forberedelse

Under graviditeten kan du din hund bare komme udenfor og gøre det den plejer. Men når hvalpene virkelig begynder at vokse og din hunhund bliver tykkere, er det en god idé at sørge for, at hun ikke overanstrenger sig mere. Før fødslen sætter i gang er det en god idé at træffe nogle forberedelser. Du kan sørge for et beskyttet, varmt og roligt sted, hvor din hund kan føde sine hvalpe. Du kan hertil købe en fødekasse. Det er smart hvis den har en høj kant, som tæven kan komme hen over, men ikke hvalpene. Derudover anbefales det at sætte fødekassen i huset allerede et par uger før fødslen, så din hun kan vænne sig til den.

Det er vigtigt, at stedet hvor din hund skal føde er dejlig varmt. Kort efter fødslen kan en hvalp nemlig ikke selv regulere dens kropstemperatur. Den ideelle stuetemperatur for en nyfødt hvalp er 25 grader Celsius. For at holde stedet dejlig varmt, kan du dække gulvet med avispapir, som også er nemt at skifte og gøre rent. Du kan også hænge en varmelampe op, som sørger for ekstra varme.

Selve fødslen

I dagene op til fødslen vil du måske mærke, at din hund bliver mere urolig end normalt og udvise redebygningstrang. På dagen for fødslen vil tæven ofte mangle appetit og vil slikke sig meget bagi. Derudover vil mælkeproduktionen begynde at gå i gang og vil mælkekirtlerne blive hævede. Ved at måle din hunds kropstemperatur 3 gange om dagen kan du også finde ud af, hvornår fødslen begynder. Hvis du måler din hunds temperatur 3 gange om dagen fra dag 56, vil du få indsigt i hvordan kropstemperaturen normalt udvikler sig over en dag. 12 til 24 timer før fødslen begynder vil kropstemperaturen falde 0,5-1,5 grader.

Sørg derudover for, at din hund har et roligt sted, hvor den kan føde. En fødekasse er en rigtig god idé. Normalt skal den første hvalp være født efter cirka 45 minutter med presseveer. Herefter skal den næste hvalp komme indenfor 30 minutter. Der må maksimalt være 30 minutter mellem hver hvalp. Er du i tvivl om fødslen forløber som den skal? Så skal du kontakte en dyrlæge.

Efter fødslen er det vigtigt, at tævens mælkeproduktion er høj nok til at ernære alle hvalpe. Er du i tvivl om din tæve producere nok mælk? Du kan vælge at supplere med modermælkserstatning, som for eksempel Royal Canin Babydog Milk. Hvalpene drikker udelukkende mælk de første 4 uger. Herefter vil de stille og roligt begynde at gå over på fast føde. Brekz kan tilbyde et bredt udvalg af foder til hvalpe af alle racer. Se hele vores udvalg!

Bemærk: Al Information på denne side er generelle råd. Hvert husdyr er anderledes. Der kan være store forskelle i karakter, hvordan kroppen fungerer og generel sundhed afhængig af race og fra hund til kat. Har dit kæledyr helbredsproblemer, så er det bedst at kontakte din dyrlæge. Han/hun kan stille en passende diagnose og hjælpe dit husdyr.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.