Generel information om drægtige katte

Der er meget at tage hensyn til, hvis man har en drægtig kat. Derfor har vi lavet denne oversigt med al generel information om drægtige katte og hvad du skal være særlig opmærksom på. På den måde, vil du være godt forberedt når din kat skal føde!

Parring af kat

En kat kan blive gravid når den er i løbetid og har parret sig med en hankat i den periode. De fleste hunkatte er i brunst i 6 til 9 dage. Hvis katten ikke befrugtes, så kommer den i løbetid igen efter 3 uger. Er parringen lykkedes, vil løbetiden være helt væk efter cirka 24 timer. I de 9 uger, katten er gravid, må hun ikke vise nogen tegn på løbetid. Hvis hunkatten alligevel viser tegn på brunst, er parringen ikke helt lykkedes.

Hvordan kan man se om katten er i løbetid?

  • Katten er meget kontaktsøgende og vil gerne aes.
  • Ruller meget på gulvet/jorden.
  • Den mjaver meget og højt.
  • Urolig
  • Nedsat appetit
  • Nogle hunkatte småtisser rundt omkring

Vil du ikke vil have, at din kat kommer i løbetid eller bliver gravid? Så er det bedst at få den steriliseret.

Varighed drægtighed

Hvor lang tid er en kat drægtig? En kats graviditet varer cirka 9 uger. Formoder du, at din kat er drægtig, men er du ikke helt sikker? Der er forskellige måder at fastslå, om en kat er drægtig. Efter 3,5 til 4 uger, kan man se på kattens brystvorter om den er drægtig. Brystvorterne skifter farve, og bliver mørkere og større. Disse symptomer forekommer dog også ved en falsk graviditet. En drægtig hunkat vil især tage på og blive tykkere. Især i den sidste fase af graviditeten vil hun få en forhøjet appetit. Appetitten vil blive mindre igen i den sidste uge af graviditeten. 

Undersøgelse af drægtig kat hos dyrlægen

Fordi det kan være svært at fastslå om din kat virkelig er drægtig, eller om den har en falsk graviditet, anbefales det at få en dyrlæge til at bekræfte det. Din dyrlæge kan efter 35 dage fastslå med en scanning om din kat skal have killinger. I den sidste uge af graviditeten kan der laves et røntgenbillede, så man kan bedømme hvor mange killinger det drejer sig om. Hvis du vælger at avle et kuld killinger, er det i første omgang vigtigt at sørge for, at din hunkat er i god form, har sine årlige vaccinationer i orden og får en ormekur 4 gange om året. Mens katten er drægtig, skal den have en ormekur 2 uger før og og 2 uger efter fødslen. Killinger bliver nemlig næsten altid smittet med spolorm via modermælken. 

Foder mens katten er drægtig, per uge

Fra den femte graviditetsuge anbefales det at give din kat cirka 15% mere protein og kalorier per uge, så hun kan komme godt igennem graviditeten. Det nemmeste vil være at give dit husdyr et førsteklasses foder, som er beregnet til drægtige hunkatte, for eksempel Royal Canin Queen kattemad. Et højere indhold af essentielle næringsstoffer er præcis hvad din gravide hunkat har brug for i denne periode. De fleste katte tager cirka et kilo på på 4 uger. Generelt kan du forvente, at katten vil tage 40% af sin normale vægt på under graviditeten. De sidste 2 uger vil næringsbehovet forandre sig, og din kat vil da have mindre appetit. Din dyrlæge kan præcist fortælle dig hvad der er det bedste til dit kæledyr, når den er drægtig. 

Fødslen

Forberedelse på killingefødsel

Sørg for, at din kat kan føde et roligt og komfortabelt sted. Det anbefales at få lavet et lukket og roligt sted, uden træk. Det kan for eksempel være en fødekasse. Hunkatten vælger sandsynligvis selv et sted, men det vigtigste er, at stedet er rent og killingerne vil have det varmt nok, er beskyttede og ikke kan falde ud af kassen/kurven og komme til skade. 
Fødslen finder sted omkring dag 63. Når katten er lige ved at føde, bliver hun mere urolig og vil begynde at mjave meget. Kort tid før fødslen kan katten blive mere kontaktsøgende, men andre vil trække sig mere tilbage og isolere sig. De første tydelige tegn på, at fødslen er begyndt, er tydelige sammentrækninger af mavemusklerne, også kaldet presseveer. På selve dagen kan der også observeres, at katten udskiller slim fra skeden, hvis den dog ikke har slikket det væk. Det er de første tegn på at livmoderhalsen er begyndt at åbne sig, og fødslen vil finde sted indenfor 24 timer. Hvis det er første gang, at katten er drægtig, kan det tage lidt længere tid før den første killing er født. Fostervandet kan være en smule grønt. Hvis hunkatten tydeligt presser, og killingen ikke er født indenfor 15 minutter, skal du kontakte en dyrlæge. 

Mellem fødslen af hver killing, kan det ske, at katten spiser eller drikker lidt, eller måske får sig en lille lur. Det er muligt, at der kan gå et par timer uden presseveer og den næste killing bliver født. Forbliver katten urolig efter alle killinger er født, så skal man kontakte en dyrlæge, så man er sikker på, at alle killinger er født. Når killingerne er født, vil hunkatten selv slikke dem rene og fjerne fosterhinderne og spise moderkagen. Ved at spise moderkagen, stimuleres frigørelsen af hormonet oxytocin og det hjælper på veerne og produktionen af modermælk. Ved at spise moderkagen kan hunkatten få en smule af diarré, de første par dage efter fødslen. Det kan nogle gange forekomme, at der stadig sidder noget af fosterhinden om hovedet, eller killingen har slim i munden. Fjern det forsigtigt med fingrene. Gnid herefter hurtigt, men forsigtigt, over killingens ryg, så vejrtrækningen stimuleres. Når killingen trækker vejret, lægges den til patterne hos moderkatten. Når en killing er født, brækker navlestrengen selv af, eller moren bider den over. Kontroller altid, om der er blødning ved killingerne navlestreng. Ved blodtab er det vigtigt, at navlestrengen bliver bundet til med for eksempel en smule tråd eller garn, som er steriliseret med jod. 

To uger efter fødslen kan din kat have problemer med udflåd. Udflåddet skal være rødt, som herefter går over i grønt og til en mere klar farve. Du skal altid kontakte en dyrlæge, hvis det afviger. Du kan her tænke på ildelugtende udflåd og andre tegn på sygdom. Det kan nogle gange være nødvendigt at få hjælp fra en dyrlæge, enten under eller efter fødslen. Så sørg altid for at have dyrlægens telefonnummer ved hånden. 

Hvornår skal du ringe til en dyrlæge?

  • Hvis hunkatten har presset i mere end 20 minutter ved den første killing, uden resultat, at den har presset mindre kraftigt i 1 til 2 timer og der ikke sker yderligere.
  • Hvis din kat taber meget blod, og det ikke stopper (Der vil altid komme lidt blod efter fødslen. Det er helt normalt).
  • Hvis katten ser ud til at være syg. Symptomer kan være træthed, sløvhed og den ikke reagerer så godt. Opkastning og diarré forekommer tit ved en fødsel. Her behøver du ikke altid at ringe til en dyrlæge med det samme.
  • Hvis der udskilles blod fra skeden, som lugter underligt eller har en underlig farve, eller andre slags udflåd fra skeden. Især lugten er vigtig. Hvis det stinker, skal du handle med det samme. 
  • Hvis du er i tvivl om fødselsforløbet og moderkattens og/eller killingernes sundhed.
  • Hvis moderkatten forbliver urolig i for lang tid efter fødslen og/eller har kraftige efterveer.

Efter fødslen

Killinger lægger sig ret hurtigt til patterne efter fødslen. Indenfor de første 24 timer efter fødslen, skal killingerne have fået deres første mælk fra moderen, da antistofferne stadig godt kan optages af mave-tarmkanalen. Det anbefales at veje og mærke killingerne lige efter fødslen, så du kan genkende dem og holde godt øje med deres vægt. Du kan gøre killingerne genkendelige ved at male en klo med en smule neglelak eller brug et stykke farvet garn eller lille halsbånd. En nyfødt killing bør veje omkring 100 gram. Ti dage efter fødslen skal kropsvægten på killingen være fordoblet. Hvis en killing taber sig efter fødslen, er der noget galt. Hunkatten kan have for lidt mælk, eller killingerne drikker for lidt. Du skal i hvert fald altid kontakte en dyrlæge i disse tilfælde. On nødvendigt kan man fodre killingerne med killingemælk ved siden af, til de er 4 uger gamle. Herefter kan de selv drikke og spise specialfoder til killinger.

For at få afføringen i gang, slikker moderen killingerne. Hvis afføringen ikke kommer i gang på den måde, kan du gnide killingerne på maven med en vaskeklud, som er vredet op i lunkent vand. Det er selvfølgelig også vigtigt at holde godt øje med moderen efter fødslen. Det er normalt, at hunkatten vil være tyndere efter fødslen. Det bedste vil være at give hende et passende foder, som er specialudviklet til hunkatte, både til under graviditeten og efter fødslen. Du må tidligst fjerne killingerne fra deres mor, når de er 8 uger. Mellem 3 og 12 uger er killingerne i deres socialiseringsperiode. Det vil sige, at killingerne skal vænne sig til så meget som muligt. Tænk blandt andet på støvsuger, radio og tv og andre omstændigheder. Killingerne skal have en ormekur, når de er 4, 6, 8 og 12 uger gamle. Herefter anbefales det at give dem en ormekur én gang om måneden, indtil de er et halvt år gamle. Fra 6 måneder er 3 til 4 gange om året fint. Killingerne skal have deres første vaccination når de er 8-9 uger gamle. For en god basiskbeskyttelse er det nødvendigt, at de bliver vaccineret igen efter 3 til 4 uger. Efter denne vaccination, anbefales en årlig vaccination.

Vi vil gøre opmærksom på, at en hunkat kan komme i løbetid igen allerede 2 til 3 uger efter fødslen, og kan derfor hurtigt blive gravid igen. Vil du ikke have flere kuld killinger? Så er det en god idé at få katten steriliseret. Hvis du overvejer dette indgreb, så er det muligt tidligst 3 uger efter fødslen, men det er en god idé at vente indtil killingerne ikke er hos hende mere. Hermed kan du mindske risikoen for, at katten ikke har nok mælk og du ikke skal til at fodre killingerne med flaske ved siden af. Et kuld killinger er rigtig sjovt, men der er også meget arbejde forbundet med det. Vælger du alligevel at få killinger på din kat, eller har den lige født? I vores kattebutik kan du finde alt du har brug for til dine små, søde banditter!

Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.