Har min kat sund afføring?

Din kats afføring kan fortælle dig meget om, hvordan den har det. Afføring er sikkert ikke noget, du gerne vil tale om, men det er faktisk meget vigtigt! Får din kat det rette foder, er den livlig, og har den ikke orm og parasitter? Så vil din kats afføring sandsynligvis være god. Hvis din kat har problemer med sundheden, så kan man ofte se det på afføringen. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt tjekker din kats afføring i kattebakken. Herunder kan du læse lidt om, hvordan sund afføring skal se ud, hvordan du kan genkende usund afføring og hvad du kan gøre ved det!

Hvornår har min kat sund afføring?

Har din kat en sund fordøjelse, så arbejder dens mave, tarme, lever og bugspytkirtel godt sammen. For at fastslå om din elskede kat har en sund afføring, så kan du se på et par forskellige aspekter.

Frekvens:

Der er ikke nogen fast regel vedrørende frekvensen på afføring, men 1 til 2 gange om dagen anses for normalt. Det kan dog være meget forskelligt fra kat til kat. Det som er vigtigst er frekvensen. Det er derfor vigtigt, at din kat ikke har afføring 3 gange på en dag og ingen den næste dag.

Lugt: 

Generelt lugter katteafføring kraftigt. Det er fordi, de spiser store mængde proteiner. Men hvis afføringen virkelig har en meget gennemtrængende stank, så er der noget galt. Nogle gange kan der være tale om forkerte proteiner. Det kan være en anvisning om fødevareintolerans, eller at proteinerne i foderet ikke er gode og animalske, for de vil give mindre lugt.

Konsistens og form: 

En sund afføring har form som en cigar, eller nogle gange flere små cigarer. Den bedste katteafføring falder ikke fra hinanden og er fast, uden at være rigtig hård. Hvis du tager fat i afføringen, så vil du kunne trykke lorten lidt sammen.

Mængde og volumen: 

Hvor meget afføring din kat har, afhænger af et par forskellige faktorer, blandt andet hvor meget foder din kat får. Hvis din kat, sammenlignet med dens kropsstørrelse, har meget afføring, så kan det være et vink om, at foderet er svært at fordøje. En anden mulighed er, at din kat får for meget at spise. Normal afføring har en tykkelse på cirka 1,5 til 2 cm.

Farve:

Farven på kattens afføring kan fortælle dig meget. Herunder kan du læse mere om det. Sund afføring er chokoladebrun.

Hvornår er der tale om usund afføring?

Din kat kan engang imellem have problemer med sundheden, og det har indflydelse på afføringen. Den kan have fødevareintolerans eller -allergi, tarmbetændelse, parasitter, eller den har slugt noget underligt. I tilfælde af fødevareallergi reagerer kattens immunforsvar på bestemte stoffer i foderet. Ved intolerans reagerer kroppen også på disse stoffer, men er immunforsvaret ikke indblandet. Hvis din kat har fået en virus eller bakterie, kan det føre til betændelse i mave-tarmkanalen. 

Afføringen er for blød

Blød katteafføring er helt normalt engang i mellem. Men hvis det sker ofte eller det holder ved i længere tid end en dag, så kan det betyde, at katten har problemer med maven eller tarmen. Blød afføring kaldes også for diarré hos dyrlægen. Hvis det er diarré fra tyndtarmen, så er afføringen tynd, vandet og katten skal oftere på toilettet. Appetitten kan også være forandret. Ved diarré fra tyktarmen er afføringen tyndere end normalt, men ikke vandet. Katten skal ofte på toilettet og der kan være slim eller blod i afføringen. Hvis du har en udekat, så kan en beskidt bagdel være et tegn på diarré. Et skift i foder kan også give din kat tynd mave.

Afføringen er for hård

En kat kan have problemer med hård afføring eller måske endda forstoppelse, Det betyder ofte, at afføringen er for tør. Hvis afføringen er for tør, producerer din kat mange små stykker afføring. Nogle katte drikker for lidt vand. Derudover er tørfoder meget tørt. Det kan nogle gange føre til problemer hos din kat. En kat som slet ikke kan få afføring, lider af afføring som er for hårdt og for tør. 

Lugt

Som tidligere beskrevet, så lugter sund katteafføring. Men hvis afføringen lugter anderledes end normalt, så kan det være en god idé at rådføre sig med din dyrlæge. Diarré forårsaget af parasitten Tritrichomonas kan for eksempel give afføring, der lugter meget surt.

Derudover kan der være nogle andre ledetråde, som kan påvise, at din kat måske er blevet ramt af noget. Hvis afføringen er tyndere end 1,5 til 2 cm, er trykket flad eller er helt rund, så kan der være noget galt med den sidste del af tarmen eller rundt om kattens anus. Afføring, som er tykkere, kan muligvis indikere en megacolon. Blod eller slim i afføringen kan indikere en blødende polyp i den sidste del af tarmen. En kikkertundersøgelse (koloskopi) hos dyrlægen kan ofte give flere svar.

Farve på afføringen

Som vi beskrev herover, så er en sund katteafføring chokoladebrun. Afhængigt af hvad din kat præcis spiser, har den en mørkere eller lysere afføring. Herunder beskriver vi, hvad det kan betyde, hvis din kats afføring har en anden farve.

Gul eller bleg afføring

Bleg afføring kan opstå, hvis din kat får mad med meget lidt farvestof. Det kan også være, at der er for meget korn i kattemaden. Hvis din kat har en meget lys eller rigtig gul afføring, kan det antyde, at din kat har problemer med sine galdekanaler, og det er en god grund til at kontakte din dyrlæge.

Rød afføring

Hvis din kats afføring er rød, kan den have problemer med en blødning i den sidste del af fordøjelsessystemet. Det kan have forskellige årsager, for eksempel parasitter, betændelse, et fremmed objekt i tarmen, en infektion eller svulst. Hvis der er blod i afføringen, så kontakt din dyrlæge med det samme.

Grøn afføring

Grøn lort kan opstå, hvis din kat har spist for meget græs eller noget andet grønt. Hvis katten ikke har nogle andre symptomer, er der ingen grund til bekymring.

Sort afføring

Ved blodtab i fordøjelsessystemet, for eksempel en blødning i maven, så kan din kat få problemer med sort, blød og stinkende afføring, Det kan endda nogle gange opstå som følge af en svulst. Det er grund nok til at lave en aftale med dyrlægen.

Grå afføring

Grå lort kan antyde, at din kat har problemer med bugspytkirtlen. Hvis det sker oftere, så er det tid til at ringe til dyrlægen.

Løsninger for en dårlig afføring

Hvis den usunde afføring er forårsaget af, at din kat har følsom mave og tarme, så kan specialfoder til katte hjælpe. Hos Brekz kan vi tilbyde et stort udvalg af specialfoder, som for eksempel Royal Canin Vetenary Diet og Hill's Prescription Diet kattemad. Hos Brekz går kvalitet altid sammen med en god og ærlig pris.

Specialfoder til katte med følsomme tarme er lavet af kvalitetsingredienser, som er lette at fordøje. Letfordøjelige ingredienser sørger derudover for at mere af foderet bliver optaget og der efterlades meget lidt ufordøjeligt materiale. Et eksempel på et sådant specialfoder er Hill's Prescription Diet I/D kattemad. Denne kattemad er velegnet til katte med mave- og tarmsygdomme, som blandt andet forstoppelse, diarré og betændelse i tyktarmen (colitis). I specialfoder til katte med fødevareintolerans, er alle stoffer, som sørger for en allergisk reaktion hos din kat, fjernet. Derfor tilbyder vi Royal Canin Veterinary Diet Sensitivity Control kattefoder, et diætfoder til fødevarefølsomme katte i alle aldre. Dette foder indeholdende én unik proteinkilder, er særdeles velegnet til katte med fødevareintolerans eller -allergi.

Orme

Det kan også være, at din kat har fået orm. Katten kan få mange problemer med det. Der er flere forskellige typer orm. De mest kendte er spolorm og bændelorm. Men der findes også piskeorm og hageorm. Herunder beskriver vi de forskellige typer orm, og hvad du kan gøre ved det. Det er ikke altid nemt at fastslå om din kat har fået orm. Derfor er det vigtigt at give din kat en ormekur regelmæssigt, samtidig med, at du også skal undersøge din kats afføring regelmæssigt. En kraftig, ubehandlet ormeinfektion kan nemlig sørge for mange sundhedsproblemer, som for eksempel opkastning, diarré, dårlig pels eller vægttab.

Spolorm

Den mest almindelige ormeinfektion hos katte er med spolorm. Katten smittes via afføringen fra andre smittede katte. Disse orme lever i kattens mave-tarmsystem. De kan også blive smittet af byttedyr som mus eller rotter. 

Bændelorm

En anden almindelig ormeinfektion hos katte er bændelorm. Denne flade orm kan blive meget lang og leve i din kats tarmkanal. Kattens smittes med denne orm via loppeæg. Din kat kan også smittes via byttedyr, som for eksempel små gnavere. 

Ormeinfektioner er desværre ret almindelige hos killinger. Det er derfor vigtigt, at du giver dine killinger en ormekur ofte og følger et ormekursskema. Når din kat er blevet ældre, kan du give en ormekur cirka hver tredje måned. Hos Brekz tilbyder vi et stort udvalgt af ormekure til din kat. Der bruges ofte en ormekurstablet. Men det er også muligt at købe en ormekurspasta. Milbemax er en tablet, som vi tilbyder i pakker til både store og små katte. Som alternativ til tabletter, har vi også ormekurspastaer, som denne fra Panacur. Denne pasta er velegnet til katte i alle størrelser. Er det svært at give din kat tabletter og kunne du godt bruge lidt hjælp? Så prøv en Easypill. Det er en pille med en dejlig smag og duft, som du kan bruge til at gemme dine tabletter i. På den måde bliver det meget nemmere at give din kat en pille!

Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.