ongewenst-gedrag-bij-honden.jpg

Aflæring af uønsket adfærd hos hunde

Alle hunde skal opdrages ordentligt for at kunne leve problemfrit i vores samfund. Ligesom mennesker har hunde brug for at lære, hvad de kan og ikke kan gøre. Derfor skal hunden lære, hvad vi forventer af den. Hvordan skal den opføre sig i bestemte situationer? Hvilke regler gælder? Hvem er chefen? Dette gælder ikke kun for store hunde, små hunde skal også lære, hvad der forventes af dem. Forebyggelse er altid bedre end aflæring, men hvad hvis hunden alligevel udviser uønsket adfærd?

Gøer din hund meget eller reagerer aggressivt over for andre hunde? Læs nedenfor, hvad du kan gøre for at aflære uønsket adfærd!

Uønsket adfærd hos hunde

Nogle eksempler på almindelig uønsket adfærd hos hunde:

  • (overdreven) gøen

  • tygger på f.eks. møbler, sko eller din yndlingsbog

  • urinering indendørs

  • knurrer og/eller bider løs (på både mennesker og dyr)

  • graver i haven

  • trækker i snoren

ongewenst-gedrag-hond.jpg

Når man opdrager sin hund, er det meget vigtigt at opmuntre til ønsket adfærd, uanset om det er en ung hvalp eller en lidt ældre hund. At korrigere uønsket adfærd med det samme og konsekvent er afgørende, ikke kun for at leve sammen på en sikker måde, men også for eksempel for at kunne gå ture uden problemer. Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige årsager til, at din hund kan udvise en bestemt adfærd. Din holdning og adfærd som hundeejer spiller en vigtig rolle her. Hunde er sociale dyr, der tilpasser sig deres omgivelser. Hvis du tillader din hund at gøre visse uønskede ting, vil hunden til sidst gøre det til en vane.

Uønsket adfærd kan skyldes frygt, kedsomhed, forkert opdragelse eller en kombination af disse faktorer. Det betyder ikke, at du eller dine familiemedlemmer/medbeboere har skylden for den uønskede adfærd. Det kan også være på grund af dårlig socialisering. Derudover handler det også om, hvordan du reagerer, f.eks. hvis din hund befinder sig i en frygtelig situation. Her kan du tænke på en konflikt med en anden hund under en gåtur, eller frygt for fyrværkeri nytårsaften. Forbliver du rolig, eller går du i panik, når din hund begynder at gå i panik? For effektivt at aflære uønsket adfærd er det vigtigt at identificere årsagen til den. At aflære uønsket adfærd tager tid, tålmodighed og dedikation, men med den rette tilgang og de rette teknikker kan du hjælpe din firbenede ven med at vise ønsket adfærd og aflære uønsket adfærd.

Årsager til uønsket adfærd hos hunde

Vi har allerede nævnt, at frygt, kedsomhed eller forkert opdragelse kan bidrage til udviklingen af uønsket adfærd.

Frygt og stress

Angst og stress kan bidrage til uønsket adfærd hos din hund. For eksempel kan en ængstelig eller stresset hund gø meget, grave i plantekassen, tygge på dine elskede ting eller endda bide som en reaktion på stressede situationer. Det er vigtigt at genkende årsagen til angst eller stress og fjerne den (så hurtigt som muligt).

Mulige årsager til angst og stress hos hunde:

  • Ændringer i familiens sammensætning (dette kan naturligvis ikke elimineres helt, men når der f.eks. kommer et nyt familiemedlem, kan man vælge at gøre introduktionen meget gradvis).

  • Møder med nye hunde eller mennesker

  • (Langvarig) støj, f.eks. på grund af en renovering, fyrværkeri eller tordenvejr

  • Manglende socialisering og træning

  • Smerter eller andet fysiskt ubehag

Hvis din hund lider af stress eller angst, er det vigtigt at hjælpe din firbenede ven med at føle sig godt tilpas i sådanne situationer. Det kan du gøre ved at træne hunden med positive forstærkningsmetoder i stressede øjeblikke. Gør altid dette på en gradvis og kontrolleret måde. Især hvis din hund har tendens til stress eller let bliver nervøs, er det bedst at undgå stressende situationer så meget som muligt. Selvfølgelig kan visse situationer ikke altid undgås. Du har ingen kontrol over, hvad der sker udenfor under en gåtur. Derfor kan det være en god idé at tilkalde en hundeadfærdsekspert. Sammen kan I identificere adfærden og de stressende situationer og udarbejde en handlingsplan.

For at give din hund ekstra støtte i tilfælde af stress eller angst, kan du også bruge støttende produkter med beroligende effekt. Hos Brekz finder du et bredt udvalg af beroligende produkter fra mærker som PUUR og Beaphar.

Kedsomhed

Kedsomhed, ikke at komme af med energien ordentligt og understimulering kan også føre til uønsket adfærd hos hunde. Nogle hunde foretrækker at sove hele dagen, men der er også hunderacer, som har et højt energiniveau eller brug for flere udfordringer. For eksempel elsker gravhunde at opspore, border collies kan lide at blive sat til at arbejde, og alaskan malamutes og siberian huskies kan lide at trække en slæde, cykel eller scooter. Daglige mentale og fysiske udfordringer er nødvendige for at holde de fleste hunde sunde og glade.

Mulige årsager til kedsomhed:

  • Utilstrækkelig fysisk aktivitet og/eller for korte gåture

  • Mangel på mental stimulering i form af træning og øvelser

  • Tilbringer for meget tid alene

fysieke-uitdaging-hond_1.jpg

For at reducere risikoen for kedsomhed eller understimulering hos hunden er det meget vigtigt med regelmæssige gåture, tilstrækkelig træning og nok legemuligheder. Det er også vigtigt at bruge nok tid sammen med din firbenede ven og ikke lade hunden være alene for ofte og for længe. Hvis du bemærker, at din hund udviser uønsket adfærd og har mistanke om, at det skyldes kedsomhed, kan det være en løsning at tilbyde varierede øvelser. For nogle hunde betyder det apportering og for andre en cykel- eller løbetur! Eller måske har din hund brug for mere selskab fra jævnaldrende. I så fald er det en mulighed at bruge en gåturstjeneste. Er det for dyrt? Så kan du måske tage i en hundepark eller et område med hundeluftning uden snor, for at møde andre hundeejere. Er din firbenede ven på udkig efter mere mental stimulering? En sjov måde at give din hund flere mentale udfordringer på er med puslespil, snusemåtter og snacklegetøj. Giv for eksempel måltider med Nina Ottosson Lickin' Layers, eller brug en Kong til langvarig underholdning.

Forkert opdragelse

Forkert opdragelse og træning kan udløse uønsket adfærd hos hunde. Mangel på ordentlig træning, manglende konsekvens eller uklare forventninger kan føre til frygt og usikkerhed hos hunde.

Eksempler på forkert træning omfatter:

  • Brug af straf eller dominans

  • Ignorering af hundens basale behov, såsom fysisk aktivitet, socialisering og mental stimulering.

  • Undladelse af at sætte klare og konsekvente regler og grænser

  • Manglende belønning af ønsket adfærd

Aflæring af uønsket adfærd, gør det selv eller få hjælp?

Konsekvens, tålmodighed og klarhed er nødvendigt for at aflære uønsket adfærd hos hunde. Din hund har brug for klarhed over, hvad der forventes af den, og hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. Mangel på konsekvens i regler og forventninger kan skabe forvirring og opmuntre til uønsket adfærd. Det er godt at indse, at nogle hunde lærer lettere og hurtigere end andre. Prøv derfor ikke at sammenligne din hund med en andens hund.

Det er meget vigtigt at anvende de samme regler og forventninger i forskellige situationer. Hvis din hund ikke må ligge på sofaen, gælder det ikke kun sofaen i stuen, men også loungesættet i haven, for eksempel. Desuden er det vigtigt, at du så heller aldrig godkender dette. Forebyg, at din hund ligger på sofaen den ene dag og bliver sendt væk den næste. Derudover er det nyttigt at arbejde med klare og enkle kommandoer og ikke give mange komplicerede kommandoer på samme tid.

Hvis din hund udviser uønsket adfærd på grund af en eller flere årsager, og du ikke er sikker på, hvordan du skal tackle det, kan du overveje at engagere en kvalificeret træner eller adfærdsspecialist. Disse fagfolk vil hjælpe dig og give dig tips og tricks til, hvordan du opdrager din hund korrekt og aflærer den uønsket adfærd. Du kan tænke på det som at gå i skole sammen, da du også vil få tips og råd, som du selv kan arbejde videre med derhjemme.

Et alternativ er at studere bøger og artikler om hundeadfærd, selvom det kan være kompliceret på grund af de forskellige tilgange til træning og (gen)opdragelse. Det, der fungerer godt med én hund, er ikke nødvendigvis en umiddelbart effektiv tilgang til andre hunde.

beloning-gewenst-gedrag.jpg

Endelig er det vigtigt altid at belønne din hunds gode opførsel og ikke konstant straffe uønsket opførsel. Prøv at ignorere uønsket adfærd og opmuntre til ønsket adfærd på det tidspunkt. Husk derefter at belønne grundigt, når dit kæledyr udviser den ønskede adfærd. Belønning kan være alt fra klap og komplimenter til små hundekiks, træningsgodbidder og hundelegetøj. Uanset hvad du vælger, skal du sørge for, at belønningen følger umiddelbart efter den ønskede adfærd. Hold træningssessionerne sjove og korte. Det er bedre at træne et par minutter et par gange om dagen end en halv time eller en time ad gangen. Afslut altid træningen med en succes, så I begge slutter med en positiv følelse.

Vil du slippe af med uønsket gøen eller genkende beroligende signaler?

Se alle artikler om hundeadfærd på vores blogside.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.