kalmerende signalen bij de hond

Beroligende signaler hos hunde

Beroligende signaler er adfærd, som din hund udviser for at berolige en situation. Hvis din hund synes, at noget eller nogen er spændende eller stressende, vil den vise disse signaler. Disse signaler er ofte subtile i begyndelsen, men kan blive mere tydelige, hvis de ikke bliver set. Som hundeejer er det derfor vigtigt, at du forstår din hund. En hund bruger beroligende signaler som kropssprog til at udtrykke sig. Ved at observere din hund nøje, kan du bedre aflæse dens kropssprog og forstå, hvordan din firbenede ven føler sig i visse situationer. Din hund viser ikke kun beroligende signaler, når den føler ubehag eller føler sig truet, men også for at danne venskaber med andre hunde. Din hund kan vise beroligende signaler for at berolige sig selv eller andre hunde.

De mest almindelige beroligende signaler hos hunde

  • gabe
  • slikke sig om munden
  • vende hovedet væk
  • logre hurtigt med halen
  • ’freeze’/stå helt stille

Andre signaler er at indtage en legestilling, at sætte sig eller lægge sig ned, gå i en bue rundt om f.eks. en anden hund, snuse eller løfte en pote. Hvis du genkender signalerne, reagerer på dem og griber ind, så snart din hund viser beroligende signaler, kan du hjælpe din hund med at føle sig sikker, tryg og rolig og derved som regel undgå en konfliktsituation. Båndet med din hund vil blive forstærket, fordi du forstår den og reagerer aktivt på dens signaler. Det vil give din hund en masse ro og selvtillid. Hvis du ikke forstår hundesproget, og det fører til, at din hund begynder at knurre efter at have vist forskellige beroligende signaler, kan du ende med at du uberettiget straffer din hund. Og det vil som oftest give bagslag.

Når din hund gaber

Ligesom mennesker gaber en hund, når den er træt eller lige er vågnet, men en hund gaber også, når den er anspændt. Hunde gaber oftere for at falde til ro, end fordi de er trætte. Hvis den er usikker overfor en person eller hund, gaber den for at berolige den anden. F.eks. hvis din hund er hos dyrlægen, eller når der råbes ved et skænderi.

Når din hund slikker sig om munden/snuden

Din hund slikker sig om munden/snuden, når den oplever stress eller føler sig anspændt. Det kan f.eks. ske, når du læner dig for langt ind over din hund for at løfte den op, når nogen stryger den over hovedet eller går direkte hen imod den. Det er bedst at give din hund lidt mere plads, for at få den ud af en ubehagelig situation. Hvis den slikker sig om munden, når den lige har spist, er der sandsynligvis ikke noget galt. Men hvis du eller f.eks. en anden hund står for tæt på den, mens den spiser, kan det være et beroligende signal.

Når din hund vender hovedet væk

At vende hovedet væk er et af de signaler, din hund kan give, når den føler sig utilpas eller anspændt. Hvis du f.eks. giver din hund et stort knus, og din firbenede ven kigger væk, er det fordi den føler sig utilpas. En hund kan også gøre det, når en anden hund er i nærheden. Ved at kigge væk viser den, at den ikke er en trussel og at den ønsker at undgå konflikter. Din hund kan også vende hovedet væk, når en anden hund nærmer sig den hurtigt eller for direkte. En anden hund kan naturligvis også give et beroligende signal, når din hund nærmer sig den anden hund.
Du kan også selv benytte dig af metoden ved at dreje dit hoved væk. Når du bemærker, at en hund føler sig usikker eller viser beroligende signaler, kan du vende dit eget hoved væk. På den måde vil hunden mærke, at du ikke er en trussel, og den vil nemmere kunne slappe af.

Når din hund logrer

Hunde logrer ofte, når de er glade. Du kan sikkert genkende det. Du tager dine sko på, tager snoren, og din firbenede ven begynder at logre med halen. Men at den logrer med halen er ikke altid ensbetydende med, at din hund er glad og entusiastisk. En glad hund logrer med store udsving til højre og venstre. Hvis din hund er anspændt, logrer den kort, hurtigt og stift med halen. Nogle gange endda rundt som en helikopterpropel. Halen kan også svinge ud til den ene side. Som regel når den svinger halen til højre, betyder det at den er glad og afslappet, til venstre betyder, at din hund føler sig anspændt og utryg. Du kan f.eks. se denne logrende adfærd, når din hund møder en anden hund. I sådanne tilfælde er det bedst at du roligt fjerner din hund fra situationen. Her er det vigtigt, at du selv bevarer roen. Prøv at undgå for meget spænding på hundesnoren, da en stram snor kan forværre din hunds usikkerhed.

Når din hund står helt stille/freeze

Din hund kan stå, sidde eller ligge hélt stille for at berolige en person eller anden hund. Hunde, der oplever spændinger, og som møder hinanden udenfor, vil være forsigtige med, hvad de gør, for at undgå en konflikt. De vil ofte bruge langsomme bevægelser og stå stille, indtil en af dem går videre eller opdager, at der ikke er nogen fare på færde.

Hold nøje øje med din hunds adfærd

Hvis du overser eller ignorerer beroligende signaler hos din hund, stiger din hunds spænding, og den begynder at vise stresssignaler. Din hund kan begynde at knurre eller vise tænder. Det er heller ikke utænkeligt, at den vil begynde at bide fra sig. Når din hund begynder at knurre, betyder det ikke umiddelbart, at den har tænkt sig at bide. Den gør det for at undgå konflikter. Hvis de mange signaler ignoreres, kan hunden føle sig tvunget til at bide fra sig. Derfor skal du altid se nøje på din hunds kropssignaler, situationen og om der er en kombination af de nævnte beroligende signaler for at afgøre, om din hund virkelig oplever stress.

Vil du vide mere?

Vil du gerne vide mere om stress hos hunde? Så læs også vores blog Hvordan kan jeg genkende stress hos min hund?


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.