Checkliste ting til killinger

  • Kattefoder
  • Mad- og drikkeskåle
  • Kattekurv eller kattehule
  • Transportkasse
  • Kattebakke
  • Kattebakkegrus
  • Halsbånd (især hvis katten skal gå ude)
  • Et lille adresserør til halsbåndet
  • Kradsetræ/kradsebræt/kradsemåtte/kattemiljø
  • Legetøj
  • Sunde godbidder
  • Pelsbørste
  • Tip! Kattelem

Hvad skal jeg have til min killing?

Får du snart et nyt, lille familiemedlem? Så er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Når du henter din nye killing, er det godt at vide, at det er en stor forandring for din nye kammerat. Lige pludselig er den væk fra sin mor og søskende og er kommet ud i helt nye omgivelser. Det er bedst, først at lade killingen være i et mindre rum med lidt legetøj, en madskål, kattebakke og så videre, så den kan vænne sig til den nye situation.  Alt er overvældende og nyt, så giv den lille mulighed for at gå på opdagelse i dens eget tempo. Prøv ikke at tvinge den til noget og hold dig en smule på afstand i begyndelsen. Hvis den lille begynder at turde lidt mere og bevæger sig med mere selvtillid, så kan du give dyret lidt mere plads. Hvis du mærker den er bange, kan du sætte dig lidt hos den. Leg stille og roligt med killingen, eller giv den noget lækkert, så du kan vinde dens tillid.

Lad ikke dine børn løfte eller lege med killingen med det samme, med mindre killingen selv angiver at ville lege. Vær heller ikke for hurtig med at invitere venner og familie til at se dit nye familiemedlem. Giv din lille ven mulighed for at vænne sig til sit nye hjem og omgivelser. Selvom katte er nemme at holde som husdyr, så er der et par nødvendige ting, som de skal have. 

Fornødenheder: Hvad skal jeg have til min killing? 

Killingefoder

Kattens primære levebehov er vand og foder. Henter du din kat hos en opdrætter, så er det en god idé at spørge, hvad opdrætteren har fodret killingen med. Det er smart at købe et foder, som den er vant til. Vil du hellere bruge et andet foder? Så erstat det gamle foder lidt efter lidt med det nye, ved at blande dem sammen. Det kan naturligvis også godt ske, at katten slet ikke havde det godt med det foder den forrige ejer gav den. I det tilfælde er det vigtigt, at du vurderer foderet og sørger for at købe et foder i en god kvalitet til din kat. For et kvalitetsfoder, skal du se på et foder, som er naturligt med et højt kødindhold og med meget lidt, eller helt uden, kemiske tilsætningsstoffer. Udover et kvalitetsfoder er det vigtigt at servere et foder, som er afstemt på dit husdyrs livsfase. Specielt til killinger findes der killingefoder. Et godt og komplet foder til din killing er uundværligt for en optimal vækst og udvikling. Når den er blevet 1 år gammel, kan du begynde at fodre med voksenfoder og fra 7 år anbefales det, at fodre med seniorfoder. Katte drikker for det meste ikke meget vand, og det kan føre til, at den udvikler blære- og nyreproblemer. Derfor anbefales det at servere både tørfoder og vådfoder. På den måde opretholdes væskebalancen. 

Madskåle

Selvom katte ikke drikker meget, er det naturligvis vigtigt, at den altid har tilgang til friskt drikkevand! Vælg solide skåle, som er nemme at rengøre og sæt helst mad- og vandskålen ved siden af hinanden. Katte foretrækker skåle med lave kanter, så deres knurhår ikke rører kanterne, mens den spiser eller drikker. Det er også en god idé at anskaffe en drikkefontæne. Drikkefontæner stimulerer katte til at drikke mere. Det kan også anbefales at stille flere vandbakker rundt omkring i huset, så din killing får nok at drikke. Sæt skålene på et roligt sted, hvor der ikke hele tiden er nogen, der går forbi.

Kattebakke

Uanset om du har en inde- eller udekat, så er en kattebakke uundværlig. Har du flere katte? Så anbefaler vi at stille flere kattebakke i huset. Brug helst det samme kattegrus, som opdrætteren som du har katten fra. Det gælder kun i begyndelsen. Herefter kan du stille og roligt skifte over til et kattegrus, som du foretrækker. Det gøres ved at blande det nye grus med det gamle, og så lidt efter lidt tilføje mere af det nye kattegrus. Man kan få mange forskellige slags kattebakker og kattegrus. Vær opmærksom på, at du anskaffer en kattegrusskovl, som passer til den type kattegrus, du vil bruge. Der er for eksempel kattegrus, som klumper og andre som ikke gør.

Kradsetræ

Det er derudover vigtigt, at in kat har et kradsetræ, som den kan sætte kløerne i. Det er vigtigt, at man kigger på kradsetræets højde, når man anskaffer det. Vælg et kradsetræ, hvor din kat kan strække sig helt ud når den kradser. Der findes også kradsemåtter og -bræt. Du kan naturligvis også vælge et helt kradse- og kattemiljø. De findes i forskellige størrelser og giver en rigtig god mulighed for at stimulere din kats naturlige adfærd. Et kradsetræ giver din kat mulighed for at pleje og vedligeholde dens kløer. Derudover gør et kattemiljø det muligt for din kat at klatre, kradse og have en egen, dejlig soveplads. Har din kat ikke mulighed for at kradse, så er det muligt, at din killing vil sætte kløerne i din sofa eller fine gulvtæppe. Gem ikke kradsetræet væk i et hjørne, men sæt det på den rute, katten normalt går i huset.

Kattetransport

Din kat skal have sine årlige vaccinationer, og den kan også gå hen og blive syg. Derfor er det en god idé at anskaffe sig en transportkasse eller -taske, så du kan transportere din kat sikkert til dyrlægen. Din kat kan blive forskrækket, eller kan løsrive sig fra dig, hvis du holder den i armene eller har den i en sele. Sørg fra start af for, at transportkassen er et sjovt og sikkert sted. Det frarådes på det stærkeste først at bruge kassen, lige før du skal afsted til dyrlægen. Det kan tage tid og kræve tålmodighed fra dig. Prøv ikke at tvinge katten, og lad kassen først stå åben, når den katten går ind i den. Brug tid på at øve med kassen og læg eventuelt noget lækkert eller et stykke legetøj i kassen. I første omgang lader du kassen stå åben, når katten er inde i den. Herefter kan du lukke døren kort og øve med at have den lukket i længere og længere tid. 

Kattehule 

Katte sover meget og længe. En komfortabel og varm hule eller seng, hvor katten kan få sin søvn er derfor vigtig. Killinger foretrækker at sove i en kurv med kanter. Så vælg en dejlig, hyggelig kurv, hvor din killing kan ligge og slappe af og uforstyrret få sin søvn. Nogle katte kan lide at sove inde i noget. Nogle kattemiljøer har derfor også en del, hvor katten kan kravle ind i og gemme sig. 

Legetøj til killinger

Killinger elsker legetøj! Det giver dem mulighed for at brænde deres energi af og hjælper med at undgå, at den keder sig. Det er vigtigt at vælge solidt legetøj, som ikke kan sluges. Der findes et meget stort udvalg af forskellige slags legetøj til både killinger og voksne katte. Lige fra drillepinde til bolde, hvor der kan gemmes foder i. Legetøj stimulerer kattens naturlige adfærd for at jage og kan forebygge adfærdsproblemer på grund af kedsomhed.
En killing skal lære, at hænder ikke er legetøj. Brug derfor altid drillepinde, snore og tov, bolde osv. Hvis du lærer en killing at lege med hænder, så lærer den, at det er i orden at bide og kradse. Det er måske ikke så slemt, mens den er lille, men hvis en voksen kat gør det, kan det blive meget irriterende. 

Godbidder til killinger

Især i begyndelsen er der meget din killing skal lære. For at motivere dit kæledyr og sørge for hurtigere resultat, kan godbidder være smarte. Sørg for, at du også kigger på kvaliteten af godbidderne, ligesom du gør med foderet.

Børste og kamme

Det kan være en god idé at lade din killing vænne sig til pelspleje helt fra lille af. Især hvis katten har en længere pels. Selvom killinger taber meget lidt hår, så kan du sagtens øve med at børste den, så den lærer, at det er rart. Det samme gælder for at klippe negle. Det anbefales også at anskaffe en loppekam, så du nemt kan kontrollere din kat for lopper. 

Halsbånd til killinger

Hvis din kat skal gå ude, så anbefales det, at din kat allerede fra start af, har vænnet sig til et halsbånd. Halsbånd skal have en sikkerhedslås og/eller en elastisk del, så det undgås at killingen hænger sig selv eller kommer til at sidde fast. Køb derfor et halsbånd specifikt til katte og ikke til hunde. Derudover er det smart at have et lille adresserør på halsbåndet. Selv hvis killingen har en chip, er det meget praktisk at have et adresserør på halsbåndet. Hvis nogen finder din kat, kan de nemt ringe til dig, uden at chippen skal aflæses først.

Loppemiddel og ormekur

For at undgå at dit kæledyr får lopper, orm eller tæger/flåter, er det en god idé at behandle dit dyr mod det. Der findes forskellige spot-on pipetter, som behandler og forebygger mod lopper og tæger. Har din kat alligevel fået en tæge? Så fjern den forsigtigt med enen tægetang. Ormekure kan fås i både tabletform eller som en pasta. 

    Vil du bestille ting til din killing?

    Vil du gerne bestille ting til din killing, så kan du finde alt hos Brekz. Her kan du købe alt hvad du skal bruge til dit nye familiemedlem, og det er både billigt og nemt at bestille online. Og på ordrer over 449 kr betaler du ingen fragtomkostninger! 

    Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. 


    Hold mig opdateret

    Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

    E-mail
    Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
    Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.