Forstå katteadfærd: Hvordan oplever min kat egentlig sine omgivelser?

Få dyr er så mystiske som en kat. Ingen kat er den samme, men der er nogle adfærdsmønstre, som næsten alle udviser på et eller andet tidspunkt. Nogle gange gør vores kæledyr ting, som vi ikke ved hvorfor. Nogle af disse ting er indlysende, men nogle gange rejser visse former for katteadfærd store spørgsmål. At forstå kattens adfærd starter med at vide mere om, hvordan katten oplever verden omkring den.

  • Se: Katte ser færre farver og former end os, men ser meget skarpt i skumringen og om natten. Blå og grøn kan katte godt skelne fra hinanden, men de kan næsten ikke se farven rød. En kat ser ikke små detaljer skarpt, selv ikke helt tæt på.

  • Høre: En kats ører er meget gode til at lokalisere byttedyr. Ørerne kan bevæge sig uafhængigt af hinanden og opfange både høje og dybe toner. Kattens hørelse er bedre end menneskets. Derfor kan katte f.eks. høre mus på lang afstand.

  • Føle: En kat har følehår. De mest kendte er knurhårene og hårene over øjnene, men poterne har også følehår. Disse hår gør det muligt for katte at reagere følsomt på forskelle i temperatur eller på berøring. Katte bruger deres følehår til at undersøge byttedyr eller til at orientere sig.

  • Lugte: Katte kan lugte bedre end os. Med deres stærke næse kan de genkende mad og feromoner. Jacobsons organ opfatter feromoner ved at åbne munden og lugte, så at sige, gennem munden. Katte bruger ikke duft til at følge et spor af bytte, som f.eks. hunde gør.

Hvorfor spinder min kat, eller hvorfor ryster min kat med halen? Læs alt om de mest almindelige adfærdsmønstre, og lær at forstå kattens adfærd!

Katteadfærd, hvorfor gør min kat sådan?

Der er meget at fortælle om katteadfærd. Det er derfor umuligt at diskutere det hele i bare én artikel. Hvorfor gør en kat bestemte ting? Det kan være svært at afgøre, hvorfor en kat gør noget, fordi man er nødt til at se på det store billede. Det er lettere at afgøre sindstilstanden ved at se på omstændighederne samt ørernes og halens position.

Grunden til, at en kat gør noget, kan være et udtryk for naturlig adfærd, men der kan også være tale om (uønsket) indlært adfærd eller et helbredsproblem.

Aktive og mindre aktive øjeblikke

Katte er naturligt meget gode jægere. De kan f.eks. godt lide at jage mus og fugle, men et insekt kan også vække deres interesse. En drillepind eller en legetøjsmus kan stimulere denne adfærd. Det er meget vigtigt for katte at være i stand til at udføre denne adfærd. Desuden kan de godt lide at udforske nye steder og miljøer og klatre. Sørg derfor for tilstrækkelig berigelse i din kats liv, f.eks. ved at placere et højt klatre- og kradsemøbel i huset. At bruge madpuslespil er en anden måde at stimulere kattens jagtinstinkt på.

Derudover sover en kat op til 18 timer i døgnet. Hos killinger og ældre katte er det endnu mere. Perioderne med søvn og hvile er fordelt over hele dagen. Det er derfor vigtigt, at din kat kan vælge mellem nok behagelige og rolige sovepladser i huset.

Tip: En kat foretrækker ikke at sove i nærheden af madskålen og kattebakken. Derfor skal du helst ikke placere dem i nærheden af hinanden.

Kradse-adfærd

At katte kradser er en del af kattens naturlige adfærd og et grundlæggende behov. Et godt kradsetræ er derfor uundværligt! Når katte kradser, plejer de deres negle og markerer deres territorium med duftkirtlerne mellem trædepuderne. En anden måde at markere territorium på er ved at strinte, hvilket ikke gør mange katteejere glade. Kastration får normalt denne adfærd til at forsvinde.

At ælte

Der er delte meninger, når det gælder den præcise årsag til ælteadfærd. Ifølge eksperter er der flere årsager til denne adfærd, og det at 'ælte' allerede sker i den første fase af livet i kuldet.

Katte ælter ved skiftevis at trykke med deres forpoter på f.eks. dine ben. Under dette "greb" med forpoterne ser din kat nogle gange fremad med delvist åbne øjne og ser ud til at være i en slags døs. At ælte er et beroligende signal for katte. Det starter i perioden som killing, hvor den ælter med forpoterne mens den drikker, for at stimulere moderkattens mælkeproduktion.

Hvis din kat kravler op på dit skød og begynder at ælte, er det en måde at berolige sig selv og slappe af på. Denne adfærd kan være et tegn på trøst og kærlighed, og det kan også være en måde at markere territorium på med duftkirtlerne mellem trædepuderne.

Hovedstød

Når et miljø føles trygt og velkendt, vil katten vise det ved at give små hovedstød. Hver gang katten gnider sit hoved mod møbler eller dine ben, frigives der feromoner. Så hvis du ser denne adfærd, kan du være sikker på, at din kat har det rigtig godt og føler sig tryg!

Kattes adfærd: kropssprog og lyde

Katte kommunikerer gennem kropssprog. De bruger ikke kun deres øjne, krop og hale til at gøre noget klart, men deres ørers position siger også meget. Katte laver også forskellige slags lyde for at kommunikere. De spinder, miaver eller puster. Ryster din kat nogensinde med halen, eller hører du den lave mærkelige lyde, når den ser en fugl?

Ryste med halen

Hvis din kats hale er lige op og laver en rykkende bevægelse, er det et tegn på spænding eller entusiasme. Det ser ud, som om katten sprøjter, men i dette tilfælde spredes der ikke urin. Heldigvis, for det vil vi helst ikke se i huset. Denne "tørsprøjtning" er også nogle gange ledsaget af slæbende bagben. Efter et par sekunder går katten videre, som om intet var hændt.

Kvidren

'Kvidre' efter fugle har ikke noget officielt navn, men alle katteejere forstår, hvilken lyd det drejer sig om. Normalt laver en kat denne lyd, når der for eksempel er en fugl foran vinduet. Der er ikke lavet nogen officiel forskning i denne "miave"-adfærd, og derfor kan man ikke med sikkerhed sige, hvorfor katten gør det. Nogle eksperter har mistanke om, at katten gør det af frustration, fordi den ikke kan komme tæt på fuglen. Nogle katte "miaver" også til artsfæller, hvilket får nogle mennesker til at tro, at det er en form for beroligende adfærd.

Miaven

Katte kan miave af mange forskellige årsager. Nogle katte er mere "snakkesalige" end andre. For eksempel miaver nogle katte, når deres ejer kommer hjem, når de vil have mad eller bare har brug for opmærksomhed. Denne adfærd forstærkes også, hvis du reagerer på den ofte. I nogle tilfælde kan (hyppig) miaven også være et tegn på ubehag, f.eks. smerte eller stress.

Spinde

At spinde kan også have flere betydninger. Mange mennesker tror, at en kat kun gør det, fordi den er afslappet og tilfreds, men en kat kan også spinde for at berolige sig selv. En killing spinder primært, når den drikker hos sin kattemor, og den voksne kat kan gøre det for at udtrykke tilfredshed eller berolige sig selv, f.eks. ved smerte eller stress.

Hvæse eller knurre

En kat hvæser eller knurrer næsten altid af frygt. Ved at hvæse lader katten vide, at det er bedst hellere at holde sig væk. Hvis din kat gør dette mod dig, er det bedst at ignorere det. At blive vred kan kun gøre kattens frygt værre. Hvis du selv bevarer roen, er der gode chancer for, at din kat snart vil indse, at denne adfærd er unødvendig.

Uønsket adfærd

Uønsket adfærd kan have flere årsager. Det kan være stress eller smerte, men i nogle tilfælde kan det også skyldes observationsadfærd (at katten overtager uønsket adfærd ved at observere en anden kat). Forskellige faktorer i hjemmet kan også forårsage adfærdsproblemer. Det kan være en beskidt kattebakke eller forkert placering af kattebakken, utilstrækkelig udfordring, manglende mulighed for at udtrykke naturlig adfærd (mangel på legetøj, kradsetræ osv.).

I tilfælde af en medicinsk årsag er det naturligvis vigtigt at konsultere din dyrlæge. Er du i tvivl om årsagen? Selv da er det meget vigtigt at kontakte din dyrlæge. Hvis det viser sig, at adfærdsproblemet ikke har en medicinsk årsag, kan det hjælpe at tilkalde en katteadfærdsbehandler.

Bemærk: Oplysningerne på denne side er generelle råd. Alle kæledyr er forskellige. Med hensyn til karakter, kropsfunktion og helbred er der store forskelle mellem individer. Hvis du er i tvivl, skal du derfor kontakte din dyrlæge for at identificere og korrigere eventuelle helbredsproblemer.

Vil du vide mere?

Vil du gerne vide, hvordan du genkender stress hos din kat, eller er du nysgerrig efter information om f.eks. det rigtige foder? Så tjek vores blogside med nyttige tips og råd om din kats sundhed og pleje!


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.