Genkendelse af smerter hos katte

Genkendelse af smerter hos katte kan være meget vanskeligt. En kat vil ikke let tillade sig at være sårbar og vil forsøge at skjule enhver smerte. I naturen er katte afhængige af sig selv. At vise svaghed ville i så fald gøre den til et bytte. Derfor vil din kat fra naturens side ikke være så hurtig til at vise, at den har ondt. Der er en vigtig rolle for dig som ejer i forbindelse med at signalere smerte eller andet ubehag. Måske kender du din kat ud og ind og kan mærke små ændringer i adfærden. Hvis din kat pludselig viser unormal adfærd, er det op til dig at vurdere, om det skyldes smerte eller andre symptomer, f.eks. stress. For at kunne genkende smerte korrekt er det vigtigt at vide, hvad man skal holde øje med. I denne artikel vil du læse om symptomer, der forekommer regelmæssigt, og hvad du bedst kan gøre. Derved slipper din kat for at lide unødigt med smerter.

Hvad forårsager smerter hos katten?

Der er forskel på akutte smerter og kroniske smerter. Akutte smerter kan f.eks. opstå, når din kat er kommet til skade eller har lavet en forkert bevægelse. Kroniske smerter er ofte til stede i kroppen i en længere periode (ubemærket). Almindelige kroniske lidelser hos katte er slidgigt og andre muskel- og ledproblemer. Sygdomme som følge af fedme eller dårligt fungerende organer er også almindelige, især når katten bliver ældre. Desuden er tandproblemer almindelige hos katte, og disse overses eller undervurderes jævnligt.

Symptomer på smerter hos katte

Tegn på smerte hos din kat kan være meget diskrete. Desuden er det muligt, at din kat udsender nedenstående signaler af andre årsager. Følgende symptomer kan være tegn på smerte. Din kat:

  • kan have ingen eller ringe appetit
  • begynder måske at gemme sig / trække sig tilbage
  • har svært ved at rejse sig op, gå og/eller har ikke lyst til at hoppe/klatre mere
  • kan have en anspændt kropsholdning, f.eks. en krum eller buet ryg
  • har et anderledes ansigtsudtryk: klemmer øjnene sammen, holder ørerne flade, spænder næse og mund
  • er mindre opmærksom på hygiejne. Slikker ikke pelsen ren eller gør den mindre godt ren. Pelsen kan give et uplejet indtryk og se kedelig ud
  • ønsker pludselig ikke at blive kælet. Kan puste eller miave, når den bliver rørt
  • Bruger måske kradsetræet mindre og sover meget mere end før

Nogle af disse tegn behøver ikke at være tegn på smerte. Der kan også være tale om stress. Også dette er et problem, som der skal tages fat på. En dyrlæge kan rådgive om den rette behandling.

Hjælp, min kat har ondt. Hvad nu?

Kan du genkende et eller flere af ovenstående symptomer? Hvis ja, er det klogt at bestille en tid hos din dyrlæge. Dyrlægen vil gerne vide, hvilke adfærdsændringer du ser hos katten. Det kan være en hjælp at lave en video af den påfaldende adfærd eller at skrive den ned. Dyrlægen vil undersøge din kat fysisk for at finde ud af, om visse berøringer forårsager smerte. Afhængigt af resultaterne af undersøgelsen kan det være nødvendigt med yderligere blodprøver, scanninger eller røntgenbilleder for at finde årsagen til smerten.

Behandling af smerter hos katte

Smerter hos katte er ofte et symptom på en underliggende lidelse. Smertesymptomer kan ofte reduceres med smertestillende medicin. Desuden vil dyrlægen forsøge at fjerne kilden til smerten og dermed bekæmpe årsagen til symptomerne.

Når din kat har akutte smerter, f.eks. på grund af en skade, er det ofte et spørgsmål om tid, før skaden er helet. Herefter er katten ofte tilbage til det normale igen. Ved kroniske lidelser kan indvirkningen på kattens liv være mere dybtgående. Lidelser som f.eks. slidgigt forsvinder aldrig og begrænser din kats mobilitet. Ikke desto mindre kan du med den rette vejledning og behandling stadig give din kat et lykkeligt liv og minimere smerterne.

Forebyggelse

Sommetider kan smerter, sygdom eller lidelser hos katte ikke forebygges. Når alt kommer til alt, ulykker sker. Alderdomssygdomme hører også med i det lange løb. Ikke desto mindre er der skridt, du som ejer kan tage for at minimere risikoen for, at din kat oplever smerter:

  • Hold katten aktiv. Tilstrækkelig motion holder muskler og led smidige. Dette gør din kat fit og modstandsdygtig. Opmuntre til at være aktiv indendørs også med kattelegetøj eller en leg.

  • Forebyg overvægt. Overvægtige katte har en øget risiko for at udvikle kroniske sygdomme som diabetes, slidgigt og hjerte-kar-sygdomme. For at mindske risikoen for at udvikle fedme skal du fodre med et særligt let foder.

  • Vær opmærksom på tidlige tegn på symptomer, så du kan gribe ind, før problemerne forværres.

  • Få din kat regelmæssigt undersøgt af din dyrlæge. Hos ældre katte kan det være klogt at få et halvårligt tjek. De er mere modtagelige for smerter og andre aldersrelaterede lidelser på grund af alderen.

  • Du kan støtte din kats led med specialfoder og kosttilskud. Kosttilskud og diætfoder hjælper med at holde brusk, muskler og led sundt. Med disse kan du lindre symptomer på kroniske smerter og reducere risikoen for ledproblemer i fremtiden.

Smerter hos katte er naturligvis meget ubehageligt. Køb alt, hvad du har brug for til at støtte din kat hos Brekz. Du kan bestille de bedste kosttilskud, specialfoder og andre hjælpemidler online hos Brekz.

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig efter vores andre artikler med information og tips om forskellige emner? Tag hurtigt et kig på vores side med tips og råd! Der kan du bl.a. finde interessante emner om foder, pleje og kattesundhed.

Bemærk venligst: Oplysningerne på denne side er generelle råd. Hvert kæledyr er forskelligt. Med hensyn til karakter, kroppens funktion og sundhed er der store forskelle mellem racer og katte. Hvis dit kæledyr har helbredsproblemer, skal du kontakte din dyrlæge. Vedkommende kan stille en passende diagnose og hjælpe dit kæledyr.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.