Vi benytter cookie for at give dig en bedre oplevelse med vores hjemmeside. Cookies
OK

Hvad skal jeg vide om pleje af min hunds pels?

Pelspleje er vigtigt for en hver hund. Selvfølgelig bruger du mindre tid på at passe pelsen på en korthåret hund end hos en langhåret hund. Den måde, hvorpå du skal passe pelsen afhænger af typen af pels. Der findes forskellige typer børster og kamme, som du kan bruge til hver pelstype. Nedenfor kan du læse alle de vigtige oplysninger, der kan hjælpe dig med at opretholde en sund, skinnende pels hos dit kæledyr.

Pelspleje: Korthåret hund

Kort stockhåret 

Den korte stockpels er en dobbelt pels, det vil sige en kort blød underuld med en kort, fast dækpels. Tænk for eksempel på Labrador, Schæfer og Rottweilers. To gange om året taber de deres underuld i fældningsperioden.  Derudover, så taber disse hunde deres dækhår året rundt. 

Ruhåret

Den ruhåret pels er en dobbelt pels, en kort underuld og en kort dækpels. Hunde med denne pels omfatter ruhåret Gravhund, Schnauzer og Airedale terrier. Ved ruhåret hunde, så tabes underulden ikke, men kun dækpelsen. Derfor, så skal de "plukkes" tre gange om året. 

Glathåret

Den glattehåret pels har korte, robuste dækhår uden underuld. Dobermans, Jack Russel Terriers og Boxers er hunde med denne type pels. Disse hunde mister deres pels hele året og har ingen fast fældningsperiode.

Hvilke kamme og børster kan jeg bruge?

 • Massage børste: Masserer huden og stimulerer blodcirkulationen for en sund pels.
 • Kombinationsbørste: Løsner pelsen og fjerner snavs og løs hår.
 • Pleje børste: Fjerner snavs og løs hår.
 • Loppekam: Loppekammen bruges til at kontrollere loppe og flåter.
 • Pleje kam med roterende stifter: Fjerner snavs og løs hår.

Pelspleje: Langhåret hund

Mellem til lang pels

Hunde med mellem til lang pels can opdeles i to pelstyper. Halvlangt hår med lidt underuld, og halvlangt stockhår med massere af underuld. 

Halvlangt hår med lidt underuld

Den halvlange pels med lidt underuld har lange dækhår med lidt underund. Hunde med denne type pels er Border Collies, Cavelier King Charles Spaniels og Cocker Spaniels.

Halvlangt hår med meget underuld

Den halvlange stockhår pels er en dobbelt pels, en fyldig underuld og lange dækhår. Hunde med denne type pels omfatter Berner Sennenhund, Langhåret Schæfer og Golden Retrievers. To gange om året taber de deres underuld i fældningsperioden.  Derudover, så taber disse hunde deres dækhår året rundt. 

Kruset hår

En kruset frakke består kun af en underuld. Hunde med denne pels type omfatter puddel og Bichon Frisé. De mister ikke hår hurtigt, men behøver god pleje, fordi der er snavs og knuder i pelsen.

Lang pels med meget underuld

Den langhåret pels er en dobblet pels, en tyk underuld og lange dækhår. Hunde med denne type af pels omfatter blandt andet Boomer, Birard og Old English Sheepdog. De mister pels året rund og har hurtigt knuder og snavs i pelsen. 

Hvilke børster og kamme kan jeg bruge? 

 • Massage børste: Masserer huden og stimulerer blodcirkulationen for en sund pels.
 • Kombinationsbørste: Løsner pelsen og fjerner snavs og løs hår.
 • Slicker børste: En slicker børste er for at fjerne knuder i pels, snavs og løs hår.
 • Pleje børste: Fjerner snavs og løs hår.
 • Fældningskam: En flældningskam løsner underulden og er beregnet til pleje af langhåret pels og underuld. 
 • Loppekam: Loppekammen bruges til at kontrollere lopper og flåter hos hunde med kort og lang pels.
 • Pleje kam med roterende stifter: Pleje kam med roterende stifter fjerner snavs og løst hår og er egnet til en korthåret og en langhåret pels.
 • Filterkam: En filterkam bruges til at fjerne knuder og filter i mellemlang til lang pels. 
 • Kam til underuld med roterende stifter: Denne løsner underulden og fjerner løse hår. Den brede version er velegnet til den tynde underuld, hvor den smalle er velegnet til en tyk underuld. 
 • Rive: Der findes forskellige typer af river til at kæmme pelsen.  Der er river, med udskifteligt blad, der fjerner løse hår, en rive til fjerne den ekstra uld hos hunde med halvlang pels, og en selvrengørende rive der hjælper med at fjerne pels ved et tryk på en knap. Denne variant er den ideelle løsning til at fjerne løs hår og snavs fra pelsen og forhindrer knuder ved regelmæssig brug.

Hvor ofte skal jeg passe på min hunds pels?

Børstning 

I princippet behøver du kun at børste korthårede hunde dagligt i løbet af fældningsperioden. Hvis du ofte børster disse hunde, kan pelsen endda blive værre. Hunde med en lang, tyk, krøllet eller silkeagtig pels bør børstes hver dag for at forhindre filter og knuder. Ruhåret eller mellemlanghåret hunde bør børstes mindst 2 til 3 gange om ugen.

Furminator

En meget kendt variant er furminatoren. En furminator er en børste til hunde med både en lang og pels. Med denne hundebørste kan du børste underulden og fjerne løse hår uden at beskadige pelsen. Det virker 90% mod udslip af lange og korthårede hunde. Den virker 90% mod fældning hos lange og korthårede hunde.

Vaskning

Udover kamning eller børstning falder også vaskningen af pelsen under pelspleje. I princippet behøver du ikke vaske en hund med sund hud og pels. En hund med en hudsygdom kan derimod drage stor fordel af behandling med en shampoo, der er beregnet til formålet. Der er adskillige shampoo til forskellige pelstyper, der er egnede til hunde med en bestemte hudlidelser. Hvis din firebenet ven har taget et dejligt mudderbad, så kan du selvfølgelig vaske pelsen med en almindelig shampoo. Du kan se vores sortiment på siden under vores pelspleje produkter.

Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr. 

        

Relaterede artikler